The Future of Journalism in the Light of Artificial Intelligence: Transformation, Challenges, and the Journey of Innovation
(Yapay Zekâ Işığında Haberciliğin Geleceği: Dönüşüm, Meydan Okumalar ve İnovasyon Yolculuğu )

Yazar : Şeymanur Özlü    
Türü :
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 7
Sayfa : 88-104
    


Özet

Artificial intelligence, which is gradually developing under the influence of digitalization, has started to be used in many areas today and has become an indispensable part of our lives. It has caused a great transformation, especially in the media and journalism industry. Thanks to artificial intelligence, every stage of the news, from the writing process to the distribution process, has become automated. With the data obtained by artificial intelligence algorithms, it has become possible to write thousands of news in a very short time. Artificial intelligence, which is generally used in routine news such as sports, natural disasters and stock markets, has made the work of journalists much easier and allowed them to focus on news that requires more depth. The use of artificial intelligence in the journalism industry has brought along these conveniences, as well as various concerns such as ethical issues and accuracy and bias, privacy and security, future perspective and its impact on the workforce. While some thought that artificial intelligence would cause journalists to become unemployed, others argued that journalism could not be completely removed from human hands and that artificial intelligence would only change their professional routines. This article examines the impact of artificial intelligence on internet journalism, its applications, challenges and the outlook for the future of the industry.



Anahtar Kelimeler

Journalism, Transformation, Artificial Intelligence, Automation



Abstract

Dijitalleşmenin etkisiyle giderek gelişen yapay zeka, günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başlandı ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Özellikle medya ve habercilik sektöründe büyük bir dönüşüme neden oldu. Yapay zeka sayesinde haberin yazım sürecinden dağıtım sürecine kadar her aşaması otomatik hale geldi. Yapay zeka algoritmalarının elde ettiği veriler ile çok kısa sürede binlerce haber yazmak mümkün hale geldi. Genel olarak spor, doğal afetler, borsa gibi rutin haberlerde kullanılan yapay zeka gazetecilerin işlerini oldukça kolaylaştırdı ve daha derinlik gerektiren haberlere yönelmelerine olanak verdi. Yapay zekanın gazetecilik sektöründe kullanılması sağladığı bu kolaylıklar ile beraber etik sorunları ve doğruluk ve yanlılık, gizlilik ve güvenlik, gelecek perspektifi ve iş gücüne etkisi gibi çeşitli endişeleri de beraberinde getirdi. Kimileri yapay zekanın gazetecilerin işsiz kalmasına neden olacağını düşünürken kimileri de gazeteciliğin tamamen insan elinden uzaklaşamayacağını ve yapay zekanın sadece meslek rutinlerini değiştireceğini savundu. Bu makale, yapay zekanın internet haberciliği üzerindeki etkisini, uygulamalarını, karşılaşılan zorlukları ve sektörün geleceğine yönelik görünümü incelemektedir.



Keywords

Habercilik, Dönüşüm, Yapay Zeka, Otomasyon